Akdeniz Rüzgarı Mutfağınızda

Lezzetli yemeklerin piştiği, kahve eşliğinde koyu sohbetlerin edildiği, neşeli yemekler ile şenlenen mutfakların günümüzde artık bir yaşam alanı haline geldiğini söylemek hiç de yanlış olmaz. Yüz ölçümünün genişlemesi, ortaya çıkan tasarım fikirleri, mutfak mobilya endüstrisinin gelişmesi de elbette, mutfakta geçirilen zamanın artması ve kaliteli hale gelmesini sağladı.

Son zamanlarda mutfak dekorasyonu ile ilgili oldukça farklı fikirler ortaya çıkmaktadır. Bir Akdeniz adası olan ülkemizde de Akdeniz’in sıcak havasını mutfağında yaşamak isteyenler bütçesine ve mutfağının büyüklüğüne göre çeşit çeşit mutfaklar düzenlemeye başladı bile. Bizler de Akdeniz tarzında bir mutfak dekore etmek için uygulayabileceğiniz pratik fikirleri sizin için değerlendirdik.

  • Işık, Işık, Işık!

Akdeniz tarzı mutfak dekore etmek istiyorsanız ilk dikkat etmeniz gereken şey mutfağınızın aydınlık ve ferah olmasıdır. Şayet mutfağınız gün ışığı alıyorsa, geniş ve aydınlıksa şanslı olduğunuzu söylemek gerekir. Ancak gün ışığı yeterli olmadığı takdirde, hem aydınlatma hem de dekorasyon açısından en büyük tamamlayıcılardan biri olan lambalar devreye girmektedir. Farklı tasarımlı lamba ve avizelere mutfağınızda yer vererek Akdeniz mutfağına sahip olmanın ilk adımını başarıyla tamamlayabilirsiniz.

  • Ferah Renkler

Hiç kuşkusuz beyaz ve mavi renk tonları Akdeniz mutfaklarının vazgeçilmezidir. Beyaz mutfak dolaplarını mavi kulplarla ya da duvarlarınızı açık mavi fayanslarla süsleyebilirsiniz. Zeminde ise çok açık kahve veya gri tonları tarzı tamamlamak için yeter de artar bile.

  • Teknolojiyi Rafa Kaldırın

Bulaşık makinesi, buzdolabı, fırın gibi mutfak eşyaları elbette bir mutfağın olmazsa olmazıdır. Ancak doğal bir görünümün hakim olduğu Akdeniz tarzı mutfağınız için ankastre mutfak modellerini tercih ederek beyaz eşyaları mümkün olduğunca saklamanız gerekmektedir. Aynı zamanda elektronik aletlere az yer vermeniz, Akdeniz tarzın bütünlüğünü korumanızı sağlayacaktır.

  • İlle de Ahşap!

Ahşap dolaplarda düz modeller tercih edebileceğiniz gibi eskitme ve hafif desenli modeller de mutfağınıza zarif bir hava katacaktır. Ahşap dolaplarınızla uyumlu olarak mermer tezgahlar tercih edebilirsiniz. Beyazdan sıkılırım derseniz, ceviz veya kestane rengi dolaplar üzerinde mavi tonlarında, dalga desenli mermerleri tezgah olarak tercih edebilirsiniz.

  • Perde ve Halıyı Kaldırın

Aydınlık mutfak demişken pencereleri perdelerle örtmek olmazdı tabii. Zeminde desen tercih edebilirsiniz ancak halıdan mutlaka uzak durmanızı tavsiye ederiz. İllaki halı kullanmak istiyorum diyorsanız son yılların trendi olan kilimleri tercih edebilirsiniz.

  • Klasikten Şaşmayın

Eğer Akdeniz tarzı bir mutfak dekorasyonuna sahip olmak istiyorsanız, klasik ve retro dokunuşları terk etmemeniz gerekmektedir.

  • Kalabalıktan Kaçının

Akdeniz tarzı mutfaklar karışıklık ve kalabalığı seven mutfaklar değildir. Özünde aydınlık ve ferahlık olan bu tarzda mutfaklarınızı küçük aksesuarlar; balık figürleri ve minyatür çiçeklerle süsleyebilirsiniz.

  • Doğa Renklerinde Fayanslar

Düz duvarlar yerine özellikle lavabo arkasında fayans kaplı duvarları tercih edebilirsiniz. Küçük desenli, mavi ve yeşil tonlardaki fayanslar mutfağınıza daha hoş bir hava katacaktır.

  • Bütçenizi Koruyun

Akdeniz tarzı, her büyüklükte mutfak için uygundur. Yukarıda verdiğimiz fikirler doğrultusunda mutfağınızı bütçenize göre dilediğiniz şekilde dizayn edebilir ve kendinize şahane bir Akdeniz mutfağı yaratabilirsiniz.