Can Erçağ: Yetkili emlakçılarla çalışın

Her bölgede farklı piyasa var

Son dönemlerde emlak sektörünün hareketlenmesiyle birlikte kaçak emlakçıların da sayısında bir artış meydana geldi. Kayıtlı çalışan emlakçılar da doğal olarak buna tepki gösteriyor. Metro Emlak Direktörleri’nden Can Erçağ’da bu konuya değinerek, vergisini verip, kayıtlı olarak piyasada çalışan emlakçıların, merdiven altı çalışan emlakçılar ve aracıların karşısında çaresiz kaldığını söyledi. Bu sorunun ortadan kalkması için bir an önce Kıbrıs Türk Emlakçılar Birliği’nin hazırladığı Emlak Yasası’nın onaylanmasını talep eden Erçağ, devletin bu konuda hızlı davranmasını istedi.

101evler.com: Metro Emlak nasıl doğdu?

CAN ERÇAĞ: Sektöre girişimiz , heyecanlı ve bir o kadar da hızlı oldu. Ortağım Batu Arınç ile farklı hizmet sektörlerinde çalışıyorduk. İki eski dost olarak doğru hizmeti yüksek standartlarda sağlayacak bir gayrimenkul firması kurmaya karar verdik ve işte karşınızdayız. İlk adıma büyüdüğümüz yer olan Köşklüçiftlik bölgesinde ofisimizi alarak başladık ve bugünlere geldik. Bu yıl şirket olarak sektördeki beşinci yılımız, deneyim kazandık ve kazanmaya devam ediyoruz. Lefkoşa’da oturmuş bir düzenimiz söz konusu ve bu düzeni Lefkoşa’nın yanı sıra Mağusa, İskele ve Girne bölgelerinde iş ortaklıklarımız ile kurmaya ve geliştirmeye çalışıyoruz. Bölgesel olarak müşteri demografisinde değişkenlikler oluyor. Lefkoşa’da yerli halk alım yaparken, Girne bölgesinde ağırlıklı Türkiye vatandaşları, Mağusa ve İskele bölgelerinde ise yabancılar dikkat çekiyor. Her bölgenin kendine has bir piyasası oluştu diyebiliriz. Planlarımız içerisinde Güzelyurt ve Lefke bölgeleri de var, fakat küçük adımlarla sağlam temeller üzerine kurulu bir düzen oluşturma çabasındayız.  

Emlakçılar farklı yönlere kayıyor

101evler.com: Nasıl bir çalışma sisteminiz var?

CAN ERÇAĞ: İşimiz müşterilerimize doğru hizmet vermek. Müşterilerimizin talep ettikleri taşınmaz mal özelliklerine göre gerek kiralık gerekse satılık olarak araştırmalar yapıyoruz. Satıcıların taşınmazlarını doğru fiyattan satmalarına, alıcıların evlerini en uygun özelliklerle almalarına  yardımcı olmaya çalışıyoruz. İki tarafta müşterimiz, orta yolu bulmamız iki tarafıda mutlu etmemiz gerekiyor. Taşınmaz mal almak uzun ve meşakkatli bir süreç. Yapacağınız yatırım uzun yıllar ekonomik olarak sırtınızda taşıyacağınız bir yük. Yanlış bilgilendirme bireylerin hayatlarını uzun süre etkileyebilir. O yüzden tüm süreç boyunca müşterilerimizin yanında yer alıyor sonrasında bireysel ve iş ilişkilerimizi canlı tutmaya çalışıyoruz. Aslında dışardan göründüğünden daha zor olan mesleğimiz son dönemlerde denetimsizliğin kurbanı. Sektöre olan yoğun ilgiden ötürü, artan bilinçsiz gayri resmi emlakçılar, insanlarımızın mesleğimize olan güvenini günden güne kaybettiklerini açıkça gözler önüne seriyor. Bu durum, sektörde isim yapmış kapital sahibi meslektaşlarımızın sektörle bağlantılı fakat farklı iş kollarına yönlenmesine neden oluyor.

İşler bir birine giriyor

101evler.com: Piyasada işler değişmeye mi başladı?

CAN ERÇAĞ: Değişti tabii, değişecekti zaten. Bu kadar aç olan bir piyasada ön görülen bir değişkenlik olduğuna inanıyorum. Eğitim sektörü ile beraber aynı trentte yükselen bir emlak sektörü var. Ülkemiz için çok pozitif bir durum diyebiliriz. Özellikle toprağın kısıtlı olduğu küçük bir adada yatırımların kendi kendilerini ödeme süreleri 10 yıl gibi kısa bir sürede oluyor.  Bu dünya genelinde çok kısa bir zaman haliyle yatırımcıların çok dikkatini çekiyor. Yurt dışından gelen öğrencilerin kiralamanın yanı sıra bütçesi iyi olan ailelerin buradan ev alma talepleri var. Yüksek kira bedelleri mal sahiplerini mutlu ediyor. Bunlara paralel olarak artan rekabet söz konusu. Artan resmi ve gayri resmi emlakçılar, yurt dışından gelen Franchise şirketler daha yenilikçi ve dikkatli olmamızı gerektiriyor. Maalesef bu artışı fırsat bilen birçok dolandırıcı da adamızın dört bir yanında insanlarımızı kandırmaya devam ediyor.

Yasamız bir an önce geçmeli

101evler.com:  Yasanızın durumu nedir?

CAN ERÇAĞ: Kıbrıs Türk Emlakçılar Birliği, en aktif dönemlerinden birini yaşıyor. Kaçak emlakçılığın önüne geçmek çok da kolay olmayacaktır fakat birliğimiz yoğun bir çaba içerisinde. Yasa tasarısının meclise sunulacak olması bizim için büyük bir adımdır. Emlakçılar Birliği’nin artık devletten beklentisi, yasanın geçmesi ve iş etiklerini yerine getirmek için çalışan meslektaşlarımızın önünün açılmasıdır. Bizler vergilerimizi ödüyoruz, bir sürü masrafımız var. Biz tüm bunları yaparken, diğer taraftan farklı meslek grupları ve öğrenciler sözde “Emlakçı” sıfatı ile işi yapıyor gibi görünse de aslında yanlış yönlendirmelerle müşterileri mağdur ediyor, devletten vergi kaçırıyorlar. Bu insanlar artık bizim kapımıza dayanır oldu. Öğrenciler bugün müşteri getiriyor, komisyon alamayacaklarını duyduklarında müşterileri kaçırıyorlar. O nedenle artık yasanın geçmesi gerekiyor.

Pasta küçülüyor

101evler.com: Ülkemizde kısıtlı bir piyasa var. Emlak Şirketlerinde bir kısıtlama olması gerekir mi sizce?

CAN ERÇAĞ: Olması şart diye düşünüyorum. Fakat bunun ikinci adım olması gerekiyor. Serbest bir piyasa var ve en azından bu sektöre girmeye çalışan işi doğru şekilde yapabilecek arkadaşlarımız var. Daha öncede dile getirdiğim gibi, işimiz dışardan görüldüğü gibi kolay bir iş değil. İki taraflı bir denge gerektiren bir iş, alıcının da satıcının da müşteriniz olduğu ikinci bir iş daha yok. Emlakçılıkta özveri göstermemiz gerekiyor, fırsatçıların müşterileri çok kolay kandırabileceği bir sektörden bahsediyoruz. Pasta küçülüyor evet ama başarısız olanlar, yanlış yönlendirme yapanları zaman içinde piyasa barındırmıyor. İlerleyen yıllarda belki bazı kurallar ve kısıtlamalar getirmek herkesin çıkarına olabilir.

Hedefimiz, Metro Emlak’ı bir marka haline getirmek

101evler.com: Sizin hedefleriniz nedir?

CAN ERÇAĞ: Metro Emlak olarak kendimize bir hedef koyduk. Kuzey Kıbrıs’ta dürüstlüğü ile güvenilir bir marka haline gelmek istiyoruz ki bu işte sağlam adımlarla ilerliyoruz. Metro Emlak şu anda Kuzey Kıbrıs’ın yerli gayrimenkul markası olarak büyüyor, büyümeyede devam edecek. Meslektaşlarımız ile saygılı rekabet koşullarında öğreniyor, gelişiyor ve bilgi birikimimizle verdiğimiz hizmeti daha ileriye taşımak için gayret göstermeye devam ediyoruz.

Yetkili emlakçılarla çalışılsın

101evler.com: Son olarak neler eklemek istersiniz ?

CAN ERÇAĞ: Alım, satım ve kiralamalarda gerek halkımızı gerekse meslektaşlarımızı bilinçlendirmemiz gerekiyor. Kısa süreli düşünerek sözde emlakçılara fırsat tanımayınız. Birliğimize kayıtlı emlakçıları tercih etmeniz, ülkemize dolaylı yönden hepimize fayda sağlayacaktır.