Dekorasyonda Halı Perde Uyumu Nasıl Olmalı?

Perdeler ve halılar, mobilyalarla birlikte ev dekorasyonunun vazgeçilmeyen parçalarıdır. Evinizi döşemeden önce perde alırken duvar rengi, tavan ve zeminlerinde uygulanan renk ve dokulara dikkat edilmelidir.

Aslında ev dekorasyonunda en önemli nokta renk uyumu perdeler ve halılar arasındaki uyumun yakalanmasıdır. Ev dekorasyonu ne kadar kolaymış gibi görünse de unutulmaması renk uyumudur, Mutfaklarda mutfak dolapları ve perdeler birbirini tamamlarken diğer odalarda halılar ve perdeler yakalanan uyum ile ortama çok farklı bir hava katar. Odalarda kullanılan herhangi bir aksesuarın ya da mobilyanın odadaki diğer eşyaların renk tonları ile uyumsuz olmaması gereklidir. Sıradan bir aksesuarın çok zıt bir renginin olması, hazırlanan dekorasyonun ne kadar mükemmel bir uyumu olsa da o tek aksesuar tüm ahengi bozar. Uyum yakalayabilmek için aksesuarlar da göz önünde bulundurulması gereken konular arasında yerini alıyor.

Hiç halı veya perdenin olmadığı bir mekan hayal edin, ne kadar soğuk bir ortam değil mi? Günümüzde perde çeşitleri ve halı modelleri desen, şekil ve boyut olarak her yerde rahatlıkla alabileceğimiz noktalarda. Modern stil ev dizayn ediyorsanız, stor perde veya zebra perde tercih edebilirsiniz. Country tarzda bir ev dizaynı düşünüyorsanız, rustik perde ya da, çiçekli perdeler sıcak ve samimi bir atmosfer yaratacaktır.

Doğru Halıyı Seçmenin Önemi?

Yaşam alanlarını her boş alana halı sererek boğmamak önemli noktalardan biridir.

Koyu tonlardaki klasik desenler ve geometrik desenler kirlenmenin ve lekelerin karşı etkisini azaltır, yün ya da kaşmir halılar estetik açıdan daha avantajlı olabilir.

Halı Boyutu Nasıl Olmalı?

Bulunduğu yere göre halı boyutları değişiklik göstermelidir. Geometrik desenler tercih edilerek modern bir çizgi yakalanabilir, yatak odalarında odanın boyutuna göre halı kullanmak gerekir, salon ve oturma odası gibi bölümlerde mobilyalar yerleştikten sonra kalan açık alana uygun halılar tercih edilmeli, yemek takımı ile oturma grubu arasına halı koyarak iki mekanı birbirinden ayrı tutabilirsiniz.

Çocuk odalarında ise sert zeminler tehlikeli durumlara ve yaralanmalara yol açabilir, çocukların güvenliği açısından duvardan duvara halı döşemek güvenli bir alan oluşturmak açısından önem taşır.

Perde Renkleri

Mobilya seçiminde, renk ve desenler açık ton tercih edilirse, mobilyaları ve perdeleri ön plana çıkarmak içinde açık renk perdeler düşünülmeli.

Eğer pastel tonlarda sakin ve yatıştırıcı bir atmosfer yaratılmak isteniyorsa, pastel renklerdeki mobilyalar, duvarlar ve zeminler ile perdelerin kontrast oluşturarak dengeyi kurması sağlanır.

Farklı Tarzlar

Güzel ve farklı ev dekorasyonu için, geometrik desenler, sade çizgiler ve detaylı desenler içeren modern tarz perde ve halılar kullanarak klasik bir tarz yakalayabilirsiniz. Halı ve perdelerle doğru uyumu yakalayarak mobilyalarla birlikte ortak renkler kullanarak belli bir denge kurabilirsiniz.

Minimalist bir tarz yakalamak istiyorsanız mobilyaların renkleri sade, desenleri ise yalın çizgiler halinde tercih edilmelidir, halı ve perdelerde aynı şekilde uyumlu tercih edilmelidir.

Koltuk takımının rengi, duvarlar ve zemin yüzeylerinin hakim olduğu tonlar, halı ve perdelerin renkleri iç mekan tasarımında oldukça etkilidir. Oturma odasında tercih edilen renkler, desenler ve dokular perde seçiminizi aynı zamanda halı seçiminizi direk etkileyecektir. Farklı renk ve desenleri birlikte kullanırken çok dikkat edilmelidir. Benzer özellikleri olmayan farklı desenlerin ve renklerin bir arada kullanılması risk oluşturur. Eğer koltuklarınız tasarımında sadelik tercih edilmişse, desenli perdeler ve halıların uyumu dengeyi bulacak tarzda seçilmelidir. Nötr renkler kullanıldığı zaman ise, iç mekanlarda dengeyi sağlayabilmek için daha canlı renkler içeren halı ve perdeler tercih edilebilir.