ERA H&B Direktörü Hüseyin Sadeghi sektörü yorumladı ve vurguladı “Emlak yasası bir an önce çıkmalı”

ERA H&B Direktörü Hüseyin Sadeghi sektörü yorumladı ve vurguladı: 
“Emlak yasası bir an önce çıkmalı”


ERA H&B Direktörü Hüseyin Sadeghi, 101evler.com’a emlak sektörü konusunda açıklamalarda bulundu. Dövizin yükselmesi karşısında halkın paniğe kapılmamasını isteyen Sadeghi, alıcının her zaman için malının değer kazanmasından dolayı zarara uğramayacağına dikkati çekti. Hükümetten sektörün kontrol altında tutulması için bir an önce yasaların geçirilmesini de talep eden Hüseyin Sadeghi, kaçak çalışanların sektörden temizlenmesinin şart olduğuna vurgu yaptı.

19 yıllık deneyim

101evler.com: Emlak sektörüne nasıl girdiniz?

Hüseyin Sadeghi: 1997 yılında yaklaşık 3 yıl çok bilinen bir otelde yaz aylarında stajer olarak çalıştım. Full time çalışma sistemine geçerken, fark ettim ki hizmet sektörü içerisinde inşaat alanında bir patlama olmak üzere idi. İnşaat sekrörünün de ilk müşteri kitlesi İngilizler’di. Biz de otel sektöründe tamamen İngilizler’le çalışıyorduk. Çalıştığım Otelin sahibi inşaata yönelince, orada bana da bir fırsat doğdu. Her zaman insan ilişkilerimi iyi tutarım. Dolayısıyla, inşaat başlayınca biz de paralel olarak patronun yaptığı binaları satmaya başladık. Baktım ki, satış yapabiliyorum ve bundan keyif alıyorum. Bir buçuk yıl içerisinde 20-25 ev sattım. Yeteneğimi keşfedince, daha profesyonel olarak bu işi yapmak istedim. Dolayısıyla, 2000 yılında ortaklı bir ofis açtım. 2001 yılında H&B’yı kurdum. 19 yıldır bu sektörün içerisindeyim.

İnşaat yapmaktan vazgeçmekle doğru karar verdiğime inanıyorum

 101evler.com: Sadece var olanı mı satıyorsunuz? Nasıl bir çalışma yönteminiz var sektörde?

Hüseyin Sadeghi: 19  yıl içerisinde inşaat sektöründe de faaliyet gösterdim  ancak, sonradan şunu fark ettim, aslında hiçbir inşaat firması, emlak firmasının aynı anda inşaat firması olmasını da tercih etmiyor. Bana göre de çok doğru bir yaklaşım bu. Çünkü, kendiniz de ürettiğiniz zaman diğer firmalara karşı çok objektif olamıyorsunuz. Her zaman ilk hedefiniz kendi ürününüzü satmak oluyor. Çünkü, bu kendi ürününüzdür ve kendi karınızdan düşebiliyorsunuz. Bu yüzden çok hızlı bir dönüşle inşaat yapmaktan vazgeçtim. Bu konuda doğru bir karar verdiğime inanıyorum.  Aynı şeyi inşaat firmalarından da beklemek gerekir. İnşaat firmaları bana göre emlakçılık yapmamalıdır. Ürünlerini de iyi emlak firmalarını seçerek onların satmalarını sağlaması gerekir.

Öncü olmaktan gururluyuz

101evler.com: Diğer emlak şirketleri içerisinde kendinizi nereye koyarsınız?

Hüseyin Sadeghi: Çok eski bir geçmişimizin olması bizi her zaman gururlandırıyor. Birçok noktada da öncü olmak gururlandırıyor bizi. “ Hiçbir zaman “biz birinciyiz, ikinciyiz veya üçüncüyüz” demeyi tercih etmiyoruz. Ben her zaman söylerim, bir firmanın iyi olup olmamasına, müşteriler ve inşaat firmalarının karar vermesi gerekiyor. Bize en iyi notu verebilecek olan çözüm ortaklarımız ve müşterilerimizdir. Eminim iyi bir noktadayız ki, bugünlere kadar gelebildik. Girne’de iyi bir yerimiz var. Prensipli çalışan tüm iyi emlak firmaları ile iyi bir ilişkimiz var. İyi meslektaşlarımız var ve biz de iyi olmaya çalışan bir firmayız. Dolayısıyla, kendimizi geliştiriyoruz.  ERA gibi 37 ülkede faaliyet gösteren Amerikan menşeli bir firma ile anlaşarak 2015 ‘de Kıbrıs’taki haklarını satın olarak ERA H&B olarak yolumuza devam ediyoruz.

Kazancınız hangi para birimi ise onun üzerinden kredi alın

101evler.com: Dövizin inişli çıkışlı olduğu bu ortamda emlak sektörü bundan nasıl etkileniyor.

Hüseyin Sadeghi: Gerçekten zor bir coğrafyada çalışıyoruz. Müşterilerimiz de bizlere soruyorlar ne yapacaklarını. Merkez Bankamız olmadığı ve bazı konularda kendi başımıza hareket edemediğimizden karar veremiyoruz. Dolayısıyla, bazı konuların önüne geçemiyoruz. Alışmamız gerekiyor. Bütün alıcılara şunu söylüyoruz. “Her zaman pozitif yanını düşünün”. Almış olduğunuz ürün çok hızlı bir şekilde değer kazanıyor. Kiraya vereceğiniz ürün de otomatik şekilde kirasını yükseltiyor döviz olduğu için. Bu tabii ki kiracılar için bir dez avantaj, öğrencilerimiz için de öyle. Hiç kimsenin mağdur olmasını istemiyoruz. Ancak, yapılabilecek birşey yok. Ülkemizde casino sektöründe çalışan ciddi sayıda kişi var. Bu bizim için büyük bir niğmettir, çünkü iyi bir alım yapıyorlar. Ciddi bir şekilde bir nüfus var ve onlar döviz maaşlı çalışıyorlar. Kredi konusunda da şunu söylemek gerekiyor. Türk Lirası kazanıyorsanız, kredinizi de mutlaka Türk Lirası olarak almanız gerekiyor. Döviz yüksek diye ev satın almamak bir çözüm değildir çünkü, kiralar da döviz üzerinden. En azından burada ev alarak bir yatırım yapmış oluyorsunuz. Alıcılara tavsiyem, bu panik dönemini sakin geçirmeleri.

Emlak yasası bir an önce çıkmalı

101evler.com:  Emlak sektörü olarak yetkililerden talebiniz nedir?

Hüseyin Sadeghi: Ben aynı zamanda Emlakçılar Birliği’nin yönetim kurulu üyesiyim. Biz yıllardan beri gelen her hükümetten emlak yasasının geçeceği sözünü aldık. Ancak halen geçmedi. Yasanın geçmemesi de merdiven altı emlakçılığını getiriyor. Dövizin bu kadar yükselmesine rağmen insanlar krediler çekerek ev alıyorlar. İnsanlar ekonomik olarak bu kadar zora girip ev alırken hiç olmazsa düzgün firmalarla çalışsın. Ülkemizde emlak ve inşaat sektörü bana göre turizmden çok daha önemlidir. Lokomotif bir sektörüz. Bizim arzumuz bu sektörün yasal zemine oturtulması, yasamızın bir an önce çıkmasıdır. Bu yasanın çıkması sektörde ülkemizin de adını kötüleyen kişilerin temizlenmesini sağlayacaktır. O nedenle hükümete çağrımız, sektörü kontrol altında alabilmek için yasamızı bir an önce çıkarmalarıdır.