Ev Ararken Emlak Danışmanınıza Sormanız Gereken 10 Soru

Yeni bir ev satın almanın en zor yanlarından biri karar verme aşaması olsa gerek. Siz tam nasıl bir ev istediğinize karar verdim diye sevinirken önünüze çıkan onlarca seçenek arasında kalıyor olmak seçiminizi zorlaştırabilir elbette.

Eğer bir emlak acentesi aracılığı ile ev arıyorsanız, emlak danışmanınıza şu soruları sorarak bir nebze de olsa sizin için en uygun olacak olan evi seçmenin adımlarını daha hızlı bir şekilde atabilirsiniz.

1. Siz ne zamandır emlak sektöründesiniz?

İlk etapta aradığınız ev ile ilgili olmayan bir soru gibi düşünülebilir. Ancak size en uygun evi bulmanızda yardımcı olacak emlak danışmanının ne zamandır bu sektörde olduğu, ya da ne kadar satış yaptığı ile ilgili bilgi sahibi olarak tecrübesini ve size ne kadar hızlı yardımcı olabileceğini öğrenmeniz mümkün olabilir.

2. Neden satıyorlar?

Satın almak istediğiniz evin neden satışa çıkarıldığını öğrenmek kararınızı verme konusunda elbette size yardımcı olacaktır. Evin satışa sunulma sebebi evin büyük/küçük gelmesi olabilir. Kim bilir belki de tek sebepleri evin merkeze uzak oluşudur.

Ev sahibinin evinden vazgeçme sebebi, sizin de evi istememe sebebiniz olabilir. Bunu bilerek verilen karar, her iki tarafın da vakitlerini boşa harcamamasına sebep olacaktır.

3. Ne zamandır satışta?

Bu soru için ev ile ilgili bilmeniz gerekenlerin başında gelmekte olduğunu söyleyebiliriz. Uzun süredir satışta olmasına rağmen hala satılmamış olmasının fiyat, konum, ısınma sorunu vb. gibi birçok sebebi olabilir elbette. Önemli olan bu sorunun gerçek sebebini bularak sizin için uygun olup olmadığını değerlendirmeniz olacaktır.

4. Ev sahipleri ne zaman taşınabilir?

Eski ev sahiplerinin evden taşınma sürecini göz önünde bulundurmanız gerekmektedir. Eğer eve geç taşınabilecek bir durumunuz olduğunu düşünüyorsanız karşılıklı olarak belli bir sürede karar kılmanız mümkün.

Ancak, yeni evinize bir an önce taşınmanız gerekiyor ve eski ev sahipleri bunun kendileri için zor olacağını söylüyorsa, diğer seçenekleri değerlendirmeyi gözden geçirmenizi öneririz.

5. Masraflar kime ait?

Ev almaya karar verdiğiniz zaman önemli unsurlardan biri elbette masrafların kime ait olduğunu bilmek olacaktır. KDV, stopaj, pul harcı gibi masrafların kim tarafından karşılanacağını bilerek bütçenizi bu doğrultuda belirleyebilirsiniz.

6. Komşular ve mahalle nasıl?

Hatırlar mısınız eski zamanlarda ev alacaklara söylenen bir cümle vardı, ‘Ev alma komşu al.’ Günümüzde her ne kadar komşuluk değerleri eski tadında olmasada, siz siz olun emlak danışmanınızdan mahalle sakinleri ile ilgili bir ön bilgi alarak kararınızı bu doğrultuda verin.

7. Bölgede park problemi oluyor mu?

Ülkemizin en büyük sorunlarından biri olan park yeri sıkıntısı hayatlarımızı o kadar çok etkiliyor ki birçok insanın iş yerleri hatta evlerinin önünde bile zaman zaman park sorunu yaşadıkları oluyor. İşte tam da bu durumda satın alacağınız evinizin etrafında bulunan park yerleri ile ilgili ön bilgiye sahip olmanız evi satın alma kararınızı verirken dikkat edilmesi gereken bir unsur olacaktır.

8. Su tesisatı yeni/eski mi?

Eski bir ev alınacağında akla ilk gelen sorulardan biri elbette su tesisatının nasıl olduğudur. Uzun süredir yenilenmemiş bir su tesisatında ne yazık ki düzenli olarak problemlerle karşılaşılacaktır.

Eve taşınmadan önce su tesisatının yeni mi yoksa eski mi olduğunu öğrenerek önleminizi alabilir, gerekirse eve taşınmadan önce tüm tesisatı yenileyebilirsiniz. İlk etapta size masraflı gelecek olsa da, uzun vadede bu durumun yararlarını göreceğinizden emin olabilirsiniz.

9. Siz neden bu evi almak isterdiniz?

Eğer emlak danışmanınız ile aranızda olan bağ samimi ise, ona hiç çekinmeden evde kendisinin en çok beğendiği şeyi ve bu evi alacak olsa en büyük sebebinin ne olduğunu sorabilirsiniz. Bu şekilde bu konuda bilgi ve birikimi olan birinin gözünden evi değerli kılan taraflarını görebilir ve kararınızı buna göre belirleyebilirsiniz.

10. Fiyata neler dahil?

Öğrenmeniz gereken bir diğer önemli detay da elbette evin fiyatına neler dahil olduğu olacaktır. Ev eşyalı mı satışa sunulmuş, eğer öyleyse hangi eşyalar fiyata dahil? Bu şekilde aklınızda eşyasız bir ev satın almak varsa, eşyaları almadığınız takdirde evin fiyatında her hangi bir değişiklik olup olmayacağını da öğrenebilirsiniz.

Son olarak evin ne kadar ışık aldığı ve nasıl ısındığı ile ilgili birkaç önemli noktayı atlamamanızı öneririz.