Global Güç Yerel Tecrübe! Coldwell Banker Novest.

Umut: İnsanlar hayal kurarlar ama ihtiyaçlarını satın alırlar.

Tüzün: Biz yer değil, yol gösteriyoruz.

112 yıllık Dünyanın ilk Global Gayrimenkul Danışmanlık Markası COLDWELL Banker’in Lefkoşa Franchise ofisi Coldwell Banker Novest direktörleri Selhun Umut ve Yenal Tüzün, emlak sektörünü 101evler’e değerlendirdi. Gayrimenkul sektöründe güvenin çok önemli olduğunu ve kişilerin emlak alırken mutlaka bir gayrimenkul danışmanından hizmet alınması gerektiğini vurgulayan Selhun Umut ve Yenal Tüzün, sektörle ilgili yasal düzenlemelerin de bir an önce hayata geçmesini yetkililerden talep ettiler. Coldwell Banker’in dünyada, deneyimli, yüksek düzeyde eğitimli danışmanlarıyla sektörde öncü olduğunu ifade eden Selhun Umut ve Yenal Tüzün, Coldwell Banker Novest  Profesyonellerinin, müşterilerine satış değil, danışmanlık yaptıklarını, yer değil, yol gösterdikleri ve ihtiyaçlar çerçevesinde gayrimenkul sahibi olmaları konusunda en iyi hizmeti verdikleri konusunda iddialı…

101evler: Kendinizi kamuoyuna tanıtır mısınız? Yenal Tüzün kimdir?

YENAL TÜZÜN: 12 yıldır Emlak sektöründeyim.Evli, dünyalar tatlısı bir kız babasıyım. Sektördeki 12 yılımda yüzlerce eğitim, yerel ve uluslararası organizasyonlara katılıp, Türkiye 1.liği, kişisel kategoride en yüksek Uluslarası Klüp Üyeliği olan ‘Coldwell Banker President’s Premier Club’ dahil birçok ödüle layık görüldüm.

Gayrimenkul Sektöründe birkaç kurumsal marka ile birlikte çalıştıktan sonra, 2015 yılının ortalarında sevgili ortağım Selhun Umut ile Novest Estates Ltd’yi kurduk. Kuruluşumuzun akabinde halkımıza daha kurumsal ve uluslararası hizmet verebilmek adına, 1906’dan beri gayrimenkul sektöründe ilklere imza atmış, 6 kıtada, 52 ülkede, 4 bin ofis, 125 bin gayrimenkul danışmanı olan, Coldwell Banker’in Lefkoşa Franchise’ını alarak bu kocaman aileye katıldık. Lefkoşa’da faaliyet gösteriyoruz. Proje geliştirme, arsa/arazi, daire, villa satışı ve pazarlaması konusunda Gayrimenkul ve Yatırım Danışmanlığı yapıyoruz. Özel seçilmiş, her biri birbirinden değerli, etik, dürüst ve çalışkan Gayrimenkul Danışmanı arkadaşlarımızla, yeni iş ortaklarımızla, ailemizi günden güne büyütüyoruz. Bu iş ekip işi, takım oyunu, ‘Ne Kadar İyi Olursan Ol Takımın Kadar İyisin…’ Şu anda 20 kişilik enerjik, sinenerjik, her daim birbirine destek veren, gelişime açık müthiş bir ekibiz… Birlikte geçirdiğimiz 2 buçuk yıl içerisinde Türkiye, Anadolu ve K.K.T.C‘de birçok 1.likler, dereceler, Blue Star Kupası, Avrupa’da en başarılı ilk 5 ofis ödülü, Master Franchise ödülü, en prestijli ödüllerden biri olan ‘Premier Office’ ödülü dahil birçok başarıya imza atarak, ülkemizi hem Türkiye’de hem de Uluslararası arenada en iyi şekilde temsil etmeye çalıştık… Gururluyuz… Mutluyuz…

Çok özverili ve çok yoğun çalışıyoruz sürekli eğitimlerde, yurtdışında organizasyonlara katılarak kendimizi geliştirmeye, ekibimize, ofisimize destek olmaya çalışıyoruz. İş hayatında, başarılı olmak önemli ama aile yaşantımızı da dengeli götürmemiz gerekiyor. Tabi bu yoğun tempoda ailemizi bazen ihmal edebiliyoruz, ama ailem her zaman arkamda her daim destekçim. Onlara ayrı bir parantez açmak istedim, çünkü bu yoğun maratonda onlarda en az sizin kadar özveride bulunmak zorunda kalıyorlar… İyi ki varsınız…

101evler: Selhun Umut Kimdir?

1968, Lefkoşa doğumlu olan Selhun Umut, Novest Estates Ltd’in Kurucu ortağıdır. Satış Pazarlama sektöründe 27 yılı aşkın tecrübesini 2012 yılında Emlak sektörüyle birleştirmeye karar vermiştir. Bugüne kadar aldığı Uluslararası eğitimlerle Pazarlama ve Satış konusunda uzmanlaşarak işinde profesyonel, kaliteli, güler yüzlü, müşteri memnuniyeti odaklı, dürüst çalışmayı kendine ilke edinmiştir.

Renkli ve pozitif kişiliği ile tanınan Umut, Coldwell Banker Novest çatısı altında birikim ve tecrübelerini, ekibini en iyi şekilde yetiştirmek için kullanmayı amaçlamaktadır. Lise yıllarında Profesyonel Sporcu olan Umut, Atletizm ve Atıcılık dalında 22 altın madalya kazanmıştır.

Gayrimenkul uzmanlığı konusunda birçok eğitimlere katılmış, meslekteki başarısından ötürü birçok sertifika, Türkiye 1.liği, kişisel kategoride en yüksek Uluslarası Klüp Üyeliği olan ‘Coldwell Banker President’s Premier Club’ dahil birçok ödüle hak kazanmıştır.Umut evli ve bir kız çocuğu babasıdır.

Burası çok iyi bir akademi

101evler: Emlak sektörü gittikçe büyüyor. Siz piyasanın içerisinde kişiler olarak emlak sektörünü nasıl değerlendiriyorsunuz?

YENAL TÜZÜN:

Öncelikle çözüldüğü takdirde hepimizin önünü açacak temel bir sorundan bahsetmek istiyorum. Bence sektördeki en büyük sıkıntımız  yasal alt yapı sıkıntısıdır. Maalesef  bizim ülkemizde emlak ile ilgili bir yasamız henüz yok, kayıtlı veya kayıtsız yüzlercesi, önüne gelen emlakçı olabiliyor. Bu alıcı, satıcı ve bizler için çok riskli bir durum. Gayrimenkul alıcılarının daha doğru ve güvenli bir şekilde alışveriş yapabilmeleri için doğru yasal altyapıda belli bir standartlar olması gerekiyor. Tüm dünyada emlak sektöründe daha üst düzeyde yapıldığı ülkelere baktığımız zaman, gayrimenkul ile ilgili yasal düzenlemelerin eksiksiz olduğunu görüyoruz. Bunların başında da Amerika geliyor tabi. Onun içindir ki, emlak devlerinin merkezlerinin hepsi Amerika menşeli şirketler, her geçen gün dünyada birçok ülkede birçok bölgeye Bayilik veriyorlar. Bu Tip yasal düzenleme olan ülkelerde tüm gayrimenkul işleri sadece eğitimli, sertifikalı, lisanslı  profesyoneller tarafından yapılabiliyor. Bu da alıcıların daha doğru ve güvenli şekilde alış veriş yapmalarına,sektörün daha çok gelişmesine, daha çok insanın bu sektörde iş yapma şansı elde etmesine, işverenlerin ise işine gönül rahatlığıyla daha çok yatırım yapmasına, işini büyütmesine olanak tanıyor.

Coldwell Banker’e dönecek olursak bizim eğitim sistemimiz ve networkümüz çok güçlü. Coldwell Banker Üniversitesi, gayrimenkul üzerine dünyada ilk kurulan üniversitedir. Biz Türkiye Master Franchise’ına  bağlıyız. Biz büyük bir aileyiz. Türkiye’de şu anda 150 Ofis 1500 Gayrimenkul Profesyoneli var. Türkiye’de Coldwell Banker Akademi yılda 20 farklı ve 520 saatin üzerinde eğitimlerlerle, kamplarla, Uluslararası Organizasyonlar’la gelişimimize müthiş katkı sağlıyor. Danışmanlarımız, 3 farklı ve 12 günlük, yaklaşık yüz saatlik bir temel eğitim aldıktan sonra ofisimizde aktif  bir şekilde iş yapmaya başlayabiliyorlar. Sürekli ofis içi eğitimlerimiz, gerek Türkiye’den gerekse sektörden değerli insanlarla tecrübe paylaşımlarımız, Coldwell Banker’in sağladığı aktiviteler, uluslararası kongreler, Yerel ve Uluslararası ödüllendirmelerimiz, gerek bizim, gerekse merkezin Uluslarası Kongreler’e katılım ödüllerimiz var. Danışmanlarımız, sürekli olarak kendilerini geliştirebiliyorlar. Sonuç olarak, burası bu işi öğrenebileceğiniz çok iyi bir akademi. Biz etkin insanlar yetiştirip, etik bir şekilde piyasada iş yapıyoruz. Mottomuz gelişmek ve ileriye gitmek isteyen danışmanlarımızın sürekli olarak gelişimlerini sağlayıp karşılarına çıkan engellerde buzkıran olmak.

En Önemlisi Ofis işletim sistemi

101evler: Franchise firmaların emlak sektöründe son dönemlerde artmasını nasıl yorumlamak gerekir?

YENAL TÜZÜN: Biz niye Franchise aldık? 12 yıldır sektörde tanınan, yüzlerce sektörel eğitim almış insanlar olarak… Çünkü tüm işletmelerde olduğu gibi bizim işimizde de en önemli şey doğru ofis işletim sistemi ile çalışmaktır. Doğru ofis işletim sistemi ile çalışırsanız doğru sonuçlara daha kısa zamanda ve daha az maddi manevi kayıpla ulaşırsınız.

İki seçeneğiniz var, ya düşe kalka yolunuzu kendiniz bulursunuz, ya da bu yolda daha önce yürümüş biriyle birlikte yürürsünüz. Biz ikinci seçeneği tercih ettik, 112 yıllık tecbrübe ve bilgi sahibi, kurumsal yapısı, teknolojik altyapısı, akademisi olan dünya markası Coldwell Banker ile birlikte aynı yolda yürümeye karar verdik ve de çok çok memnunuz.

Ülkemizde emlak fiyatları uygun

101evler: Dövizdeki dalgalanma sektörü nasıl etkiliyor?

YENAL TÜZÜN: Döviz yükseldiği zaman TL kazanan yerel insanımız sıkıntıya giriyor. Ancak, gayrimenkul sektöründe dünyaya baktığınız zaman, bu lokasyondaki yerleri kıyaslarsak, örneğin uzağa gitmeyelim Avrupa Birliği’nde olan Güney Kıbrıs ile kıyasladığımızda Kuzey Kıbrıs’ta gayrimenkul fiyatları yarı yarıya düşük kalıyor. Cennet gibi bir adada yaşıyoruz tabiki döviz yükseldiği zaman TL geliri olan insanımız zorlanıyor ben onu demek istemiyorum, global anlamda konuşuyorum. Bizde en ucuz şey toprak. Dolayısıyla, şu andaki fiyatlar
yurt dışı ile kıyasladığınız zaman muadil ülkelere göre gerçekten uygun. Dünyada, Türkiye’de ve Avrupa’da yatırımın geri dönmesi yani amortisman süreleri 20 ile 30 yıl arasında değişiyor. Bizim ülkemizde ise yatırımınız 10-12 yılda kendi kendini ödüyor…

Yer gösteren değil, yol göstereniz.

101evler: Coldwell’in diğer firmalardan farkı nedir? Neden insanlar sizinle çalışsın?

YENAL TÜZÜN: Biz bu işi dürüst ve etik şekilde eğitimli profesyonellerle yapıyoruz. Çok büyük bir markayı temsil ediyoruz. Hata yapma şansımız hiç yok.

SELHUN UMUT: Bizim farkımızı bizimle çalıştıktan sonra anlayabilirler. Herşeyden önce bizim firmamızda dürüstlük var. Bunun dışında bilgi aktarıp  fayda sağlamaktayız. Bizim farkımız, yer gösteren değil, yol gösteren olmamızdır. Birinci kuralımız, insanlara fayda sağladıktan sonra fayda görmektir. Genç, dinamik, bir yapıya sahibiz. Hedefimiz hızlı gelişim, hızlı büyümek, iyi de gidiyoruz. Bugün Coldwell Banker, Türkiye’de kurumsal diğer firmaların içerisinde, daha sonradan piyasaya girmesine rağmen, 150 ofise ulaşmış durumda. Danışmanlarımızı özenle alıyoruz. 520 saat akademik eğitime tabi tutuluyorlar. Düzgün bir aile yapısına sahibiz.Bunun dışında bizler, önümüze gelen her ürünün pazarlama yetkisini almıyoruz. Kişileri doğru şekilde yönlendiriyoruz.

Karşılıklı Fayda sağlamaya çok önem veriyoruz

101evler: Finansal iş ortaklarınız var mı?

SELHUN UMUT: Finansal ortaklarımız değil, çözüm ortaklarımız vardır. Beraber iş yaptığımız, onlara fayda sağladığımız müteahhitlerimiz var. Mühim olan, müteahhitlerle birlikte istişare içerisinde olup, onları yönlendirebilmek, onlara en iyi faydayı sağlayabilmektir. Bu da bizim başlıca görevimizdir. Zaten dediğim gibi, en temel ilkelerimizden birisi, fayda sağlayarak fayda görmektir. Çünkü, bu işi bir günlük yapmıyoruz, ileriye dönük yapıyoruz.

Müteahhitlerimizle  birlikte bizi koruyan bir emlak yasası olmayışından dolayı, bunu bir iş birliği içinde bir iş ortaklığı içerisinde yapıyoruz.Projeleri hepbirlikte geliştirip yönetiyoruz. Müteahitlerimize geliştirdiğimiz projelerde anahtar teslimine kadar Pazarlama ve Satış süreci ile birlikte, Finansal Danışmanlık dahil tüm konularda danışmanlık hizmeti veriyoruz.


Güvene dayalı çalışmak önemli

101evler: Emlak sektöründe yasa dışında herhangi bir eksiklik söz konusu mudur?

SELHUN UMUT: Değinilecek nokta çok ama biz işimize bakıyoruz, işbirliği yaptığımız çözüm ortaklarımızla güvene dayalı çalışıyoruz. Sonuçta bir ülkede yasanın olması tabi ki hepimize fayda sağlar, ama bunun dışında en önemli şey  “Güvene dayalı olmayan hiçbir şeyin sonucu pozitif olamaz”.

“ 10 bin sterline daire sahibi yapıyoruz.”

SELHUN UMUT: Döviz kurlarının dalgalanmasının insanları ne kadar etkileyip etkilemediğini sormuştunuz? Döviz kurları piyasada sabit maaşla çalışan kişileri tabii ki etkiler. Ama bizim son zamanlarda geliştirdiğimiz, Satış ve Pazarlamasını yaptığımız ekonomik daireler, yerleşik ve yabancı yatırımcıya yöneliktir. Ucuz ve ekonomik oldukları için, “ Sizi 10 bin sterline daire sahibi yapıyoruz” sloganını kullanıyoruz. Bu da ödeme planından kaynaklanıyor. Çünkü, on bin sterlin peşinat alarak proje bitene kadar hiç para almıyoruz. Proje bitince de geriye kalan miktarı bankadan borçlanarak, ödeyeceği taksit miktarı ile kiralayacağı meblağ denk geldiği için sadece “10 bin sterline sizi daire sahibi yapıyoruz” sloganı ile ilerliyoruz. Dolayısıyla, döviz kurları bizi çok fazla etkilemiyor. Çünkü, on bin sterlinde oynayacak döviz kuru, kaç puan oynarsa oynasın çok bir fark yaratmıyor. İkamet için yer arayan yerli insanımıza gelince tabii ki döviz artışında insanların alım gücü düşüyor ama günden güne artan arsa/arazi fiyatları içerisinde mümkün olduğunca uygun fiyatlı projeler üretmeye çalışıyoruz.

Hedef “Herkesi Evlendirmek”

101evler: Firma olarak bundan sonra hedefleriniz nelerdir?

SELHUN UMUT: Hedeflerimiz arasına koyduğumuz, aslında hedeflerimiz arasında değil de tek hedefimiz var “ Herkesi Evlendirmek”. En büyük hedefimiz budur.

YENAL TÜZÜN: Hedefimiz, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrasında da, inatla, inançla, özveriyle çok çalışarak, dürüst çalışarak kendimizi sürekli geliştirmek, durmadan daha iyisi için ilerlemek…

Bizler yaptığımız işi çok önemsiyoruz, gerçekten tutkuyla yapıyoruz. Yılda bin saatin üzerinde akademik eğitimlere katılıyoruz. Hem danışman olarak, hem şirket brokerleri olarak. Avrupa, Amerika dahil nerede bize katkı sağlayacak aktivite varsa hepsine katılmaya çalışıyoruz. İşimize yatırım yapıyoruz. Geçen yıl 130 metre kare bir ofisimiz, 8-9 kişilik de bir ekibimiz vardı. Şu anda, Lefkoşa’nın en prestijli caddelerinin birinde (Yenikent Mirage Yolunda) 400 metrekarelik bir ofisimiz,100 metre kare akademimiz, 20 kişilik ekibimiz var. Dürüstlükten ödün vermeden sürekli bir şekilde hem bireysel olarak kendimizi, hem işletmemizi geliştirmek, büyütmek için mücadele ediyoruz.

SELHUN UMUT: Emlakçılar Yasasına tekrardan dönmek istiyorum, neden yasa hepimiz için önemli? Bizim işimizin güvene dayalı olduğunu daha önce de söylemiştik. Ama bizi esas ilgilendiren kısmı, eğer yasa geçerse dışarıda, bu işten anlamayan, eğitimsiz, tecrübesiz, merdiven altı, “ayaklı emlakçı” diye tanımladığımız insanlar, insanlarımızı yanlış yönlendiremeyecek, bizim de işimize engel olamayacaklar. Bu işi doğru yapan kişiler olsa, biz yine kendimize güvenerek ve kararlı bir şekilde yolumuza devam ederiz. Ama günün sonunda baktığımız zaman yanlış kişiler ,yanlış şeyler yaparak, piyasayı negatif etkiledikleri için çok büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Yapılan hatalar bize de yansıyor, piyasada bir güvensizlik oluşuyor. Piyasada ne kadar güvensizlik oluşursa, o kadar fazla etkileniyorsunuz. Dolayısıyla, eğitimli kişilerin piyasada bu işi yürütmeleri çok önemli. İşte farkımız burada doğmaktadır. Biz piyasaya eğitimli danışmanlar çıkarıyoruz. Biz emlakçı değiliz, gayrimenkul danışmanıyız. Doğru projeler üretip, hem satıcı hem alıcı için doğru ekspertiz yapıp, doğru fiyattan gayrimenkulleri pazarlıyoruz.

Coldwell Banker Novest Profesyoneller’i olarak müşterilerimize, sadece satış sürecinde değil emlakta geçen her günün memnuniyet içerisinde geçmesini sağlamayı, en iyi ve en güvenilir hizmeti vermeyi kendimize ilke edindik.

Hayal kurulur, ihtiyaç alınır

101evler: Son olarak nasıl bir mesaj verirsiniz?

SELHUN UMUT: Nasıl ki hastalandığımızda doktora gidiyorsak veya hukuki bir işimiz olduğu zaman avukat tutuyorsak, doğru şekilde sonuç almak için her sektörde işin uzmanına başvurmamız gerekiyor.

Mal alırken veya satarken doğru fiyattan ,doğru kararı verip, doğru sonucu elde etmek istiyorsanız, mutlaka ama mutlaka size doğru yolu gösterecek, kurumsal bir ofisi olan, eğitimli, profesyonel, dürüst bir gayrimenkul danışmanı ile çalışmalısınız.

Biz yer değil yol gösteriyoruz, danışmanlık yapıyoruz, bizim işimizde doğru yönlendirme çok önemli, çünkü, insanların hayalleri, ihtiyaçları değildir aslında. İnsanlar hayallerini kurarlar, ama ihtiyaçlarını alırlar. Bizim burada yaptığımız da bu farkındalığı yaratmaktır.

‘Coldwell Banker Novest Profesyonelleri ile tanışmadan kararınızı vermeyiniz.’’