Problemli Komşu ile Nasıl Başa Çıkılır

Günümüzde çok fazla kullanılmasa da, ‘Ev alma komşu al.’ sözünü hepiniz duymuşsunuzdur. Belki de ski zamanlarda komşuluk ilişkilerinin şimdikine göre çok daha samimi ve olağan olması bunun en büyük sebeplerinden biridir.

Problemli komşularla uğraşmak elbette hassas bir iştir. Bununla nasıl başa çıkılacağını bulmak ise büyük bir mücadele gerektirebilir. Yeni bir eve taşındıktan sonra yaşam kalitenizi düşüren komşularınız olduğunu fark etmek hoş bir durum olmayacaktır. Ancak komşularınızın hoşunuza gitmeyen davranışlarına ve tüm huzursuzluklarına katlanmaktansa, doğru bir yol izleyerek kendiniz, sevdikleriniz, hem de diğer komşularınız için daha huzurlu bir ortam yaratabilirsiniz.

5 adımda problemli komşularla nasıl başa çıkarsınız gelin birlikte inceleyelim.

1. Öncelikle kötü komşu olmadığınızdan emin olun

Elbette problemli olan komşunuzun rahatsız edici davranışları gözünüzden kaçmayacaktır. Ancak dikkat etmeniz gereken en önemli şey, sizin davranışlarınızın onları nasıl etkileyebileceğini anlamaktır.

Her zaman haklı olduğunu düşünen bir kişinin davranışlarını asla değiştirmeyeceği gibi, problemin karşı tarafta olduğunu düşünen komşunuz da asla sizin suyunuza gitmeyecektir. Bu sebepten dolayı başkalarını yargılamadan önce sorunun kendinizde olmadığından emin olmanız gerekir. Kendinize şu gibi soruları sorarak problemin sizde olup olmadığından emin olabilirsiniz.

  • Gürültü seviyeniz (TV, müzik, elektronik eşya vs.) nasıl?
  • Evcil hayvanlarınız sessiz ve arkadaş canlısı mı?
  • Eğer apartmanda yaşıyorsanız, apartman kurallarına uyuyor musunuz?
  • Yaşadığınız bölgenin (apartman, mahalle, vs.) görüntüsünü kirletiyor musunuz?

Kötü komşunun siz olmadığınızdan emin olduktan sonra rahatsızlığınızı dile getirmek için ilk adımı atabilirsiniz.

2. Dostça bir ilişki kurmak için adım atın

Ne acı ki insanların birçoğunun kapı komşusunun adını dahi bilmediğini söylemek yanlış olmayacaktır. Bu durum, çatışmaların barışçıl yollarla çözülmesinde büyük bir engel olabilir.

Kendinizi ilk fırsatta komşularınıza tanıtarak işe başlayabilirsiniz. Tanıştıktan sonra ise karşılaşmalarınızı selamlaşmaya çevirerek iletişiminizi geliştirebilirsiniz. Böylece bir sorun ortaya çıkması durumunda daha güçlü bir ilişki kurmanız mümkün olacaktır. Sizi tanıdık bir yüz olarak gördükleri takdirde, sizi rahatsız edecek davranışlar sergilemeleri çok daha zor olacaktır.

Ayrıca, kötü taraf siz olmak istemiyorsanız, aranızdaki iletişimin samimiyetine dayanarak, parti veya tadilat gibi gürültü yaratacağınız dönemlerde komşularınızı bilgilendirebilirsiniz.

3. İyi niyetli davranın

Sizi rahatsız eden şey ile ilgili sert bir tavır sergilemektense, samimi bir yaklaşım ile rahatsızlığınızı dile getirebilirsiniz. Ayak üstü konuşulacak bir konu olmadığını düşünüyorsanız, samimiyetinize dayanarak onlarla konuşmak istediğiniz bir konu olduğunu belirterek kahve içmeye davet edebilirsiniz.

Komşularımız ne yazık ki çoğu zaman bir sorun iştigal ettiklerinin farkında olmayabilir ve sergiledikleri davranışların size rahatsızlık vereceğini düşünemeyebilirler. Bu sebepten dolayı onları suçluyormuş gibi görünmekten kaçınmak böyle bir durumda mantıklı bir karar olacaktır.

4. Şikayet ederlerse sempatik olun

Şikayetlerinizi yapıcı bir şekilde dile getirmenin önemi gibi, rahatsızlık veren taraf siz olduğunuz takdirde de düşünceli olabilmeniz gerekmektedir. Karşı tarafın rahatsız olduğu konu size pek de önemli gelmeyebilir. Ancak haklı taraf olmaya çalışmaktansa, dostça bir tavır sergileyerek ortak bir noktada buluşabilirsiniz. Herhangi bir şikayette, size verilmesini istediğiniz gibi bir tepkide bulunun. Siz onlara ne kadar iyi niyetli davranırsanız, onlar da karşı tarafın rahatsızlığında aynı şekilde davranacaktır.

5. Yetkililer ile iletişime geçin

İyi niyet haklı olsanız dahi, her zaman sorunu çözmek için yeterli olmayabilir. Eğer tüm yolları denediyseniz ve sorunlu komşularınızın rahatsız edici davranışlarını engelleyemiyorsanız, duruma yetkilileri dahil etmenin zamanı gelmiş demektir.

Sorununuz ile ilgili doğru makama danıştığınızdan emin olun ve polisi daima son durağınız olarak düşünün. Örneğin, kapısının önünü çöplerle dolduran bir komşu ile ilgili sorununuz için belediye yetkilileri ile görüşebilirsiniz.

Kaynak:
Trulia.com