Yatak Odanızda Doğa Dostu Bir Ortam Yaratmak için 6 Öneri

Doğaya hasret kaldığımız şu zamanlarda, huzuru bulabileceğimiz tek yerin evlerimiz olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. O halde ne dersiniz evlerimizde doğa dostu bir ortam yaratmaya? Evlerimizde farkında olmasak da en çok vakit geçirdiğimiz yerin yatak odalarımız olduğunu düşünecek olursak, doğaya biraz duyarlı, biraz doğadan ilham alan ve bir nebze de doğadaki huzuru yakalayabileceğimiz bir yatak odası için 6 öneri sizlerle.

1. Zehirsiz boya / Duvar Kağıdı

Duvar boyalarının içerisinde yer alan kimyasallar, gezegenimize zehir saçmakla kalmayıp; uzun dönemde alerji, solunum problemleri ve birçok rahatsızlığa sebep olabilmektedirler. Bu kanserojenlere maruz kalmamak için duvar boyanızı seçmeden önce, farklı markaların etiketlerini okuyarak zehir içermeyen bir boya tercih edebilirsiniz. Renk seçimi yaparken açık yeşil ya da açık mavi gibi doğayı simgeleyen renkleri tercih edebilir, ruhunuza pozitif etki sağlayabilirsiniz.

Aynı zamanda, başka bir seçenek olarak duvar kağıdı tercih ederek gerek sağlığınız, gerek dekorasyon açısından birçok seçeneğe ulaşabilirsiniz.

2. Organik pamuk nevresim ve pijamalar

Herbisit, pestisit ve toksinlerin içinde yuvarlanmaya niyetiniz yoksa eğer, neden hala klasik nevresim ve pijamalar kullanıyorsunuz? Toksin ve kanserojen maddelerden uzak kalmanın en kolay yollarından biri, organik pamuktan yapılmış nevresim, çarşaf ve pijamalara geçiş yapmak olacaktır. Cildinizin ağır kimyasalları süzecek bir filtresi olmadığından dolayı, bu maddeler kolayca derinize işleyebilir.

İşte tam da bu sebepten dolayı gelin organik pamuktan yapılmış nevresim takımları ve pijamalara hayatınızda yer verin. Maddi açıdan elbette biraz daha pahalı olsa da, daha uzun ömürlü olmaları ve daha doğal olmaları kaçınılmaz bir gerçek emin olabilirsiniz.

3. Yatak odanızı yeşillendirin

Doğayı yatak odalarımıza taşımanın en basit ve keyifli yolu bitkiler ile süslendirmek olsa gerek. Saksı bitkileri evlerimizdeki hava kalitesini arttırmakla birlikte oksijen miktarını da yükseltmeye yardımcı olur. Aynı zamanda, baş ucunuzda bulunan ya da yatak odanızın herhangi bir yerini rezerve eden bitkiler daha rahat bir uyku çekmenize de yardımcı olmaktadır. Yatak odası ve evinizin diğer alanları için hangi bitkinin uygun olduğunu öğrenmek için ‘Eviniz için uygun bitki seçimi’ başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

4. Deri ve süet ürünlerden uzak durun

Doğa dostu bir yaşam sürmek isteyenler arasındaysanız eğer, size deri ve süet ürünlerden uzak durmak için iki büyük neden sunabiliriz. Bu gibi ürünler, yalnızca hayvanların derileri için öldürülüp işkenceye maruz kalmasına sebep olmakla kalmıyor, aynı zamanda mobilya ya da dekoratif ürünlere dönüştürülene kadar onlarca kimyasal uygulamadan geçiyorlar.

Gelin siz ev dekorasyonunda doğal kumaşlara, daha yalın ürünlere yönelin. Yok ben illa deri ya da süet görünümlü ürünleri beğeniyorum diyorsanız eğer, vegan seçeneklere göz atabilirsiniz.

y4

5. Enerji tasarruflu ampüllere geçiş yapın

Doğal bir yatak odası için yapılabilecek en kolay değişimlerden biri de ampül seçimini enerji tasarruflu olanlardan yana kullanmak olacaktır. Aydınlık saatlerde ve gereksiz yere yanan ışıkları kapatarak da büyük bir adım atabilirsiniz.

6. Ahşap zemin ya da küçük kilimler kullanın

Halı üretimlerinde petrol bazlı birçok işlem ve bolca kimyasal kullanıldığını bilmiyor olabilirsiniz. Evlerimizin olmazsa olmaz dekorasyon ürünleri arasında yer alan halılarımızda kimyasal ve kanserojen maddeler çokça bulunduğundan dolayı kanımıza doğrudan karışabilmektedirler. Buna ek olarak bir duvardan diğerine kadar döşenen halıflekslerin de temizliği oldukça zordur. Elektrikli süpürgeniz ne kadar iyi olursa olsun, halı tüyleri arasında biriken kir, mikrop ve tozu tamamen temizlemeyebilir.

Halı yerine bambu ya da doğal ahşaptan yapılan zeminleri tercih edebilir, kocaman ve kalın halılar tercih etmektense kolaylıkla süpürebileceğiniz, organik kumaşlı küçük kilimleri tercih edebilirsiniz.

Son olarak, burada sıralanan 6 maddeyi yatak odalarınızda uygulamak sandığınız kadar da zor değil aslında. Değişime adım adım başlayabilir, sağlık ve uyku düzeninizdeki gelişmeleri gözlemleyebilirsiniz ve inanın başladıktan sonra daha huzurlu geçireceğiniz uykularınız sayesinde, sıraladığımız adımların hepsini hızlıca tamamlayabilirsiniz.

Kaynak:
Yeşilist.com