Ahşap Mutfak Tezgahlarının Bakımı ve Temizliği Nasıl Olmalıdır?

Mutfak bir evin en çok önem gösterilen ve zaman geçirilen köşesidir. Mutfak tezgahları kalite ve model bakımından sınır tanımıyor her zevke ve bütçeye göre istenilen ölçülerde mutfak tezgahı yaptırmak artık çok kolay. Ahşap tezgahların mutfaklara kazandırdığı zengin görünüm tartışılmaz bir gerçektir.

Akıllardaki sorulardan birisi ahşap mutfak tezgahı nasıl temizlenir, size yardımı dokunacak birkaç kısa bilgi hazırladık.

Mutfak tezgahları gün boyunca hijyen bakımından birkaç kez temizlik malzemeleri ile temizlenen yüzeylerdir, ahşap mutfak tezgahlar ne kadar suya dayanıklı üretilseler de, sürekli yapılan temizlik nedeni ile bakım zamanları erken geliyor, ahşap tezgahlarda ağır kimyasal temizleyiciler kullanmak yerine, nemli bezle yapılan tezgah temizliği ahşap için en uygun temizlik şeklidir.

Sert malzemelerle ve kimyasallarla ahşap tezgahların temizlenmesi doğru bir hareket olmaz, temizlik yapılması gereken zamanlarda yumuşak malzeme kullanmak her zaman daha sağlıklı olur, sert malzemeler zamanla ahşabın koruyucu verniğini ve yağını zımpara gibi kazıyarak kısa sürede bakım yapmanıza neden olur.

Ahşap mutfak dolaplarında durum yine aynıdır tüm bakımlar aynı şekilde yapılır, lekeli ve yağlı bölgelerde çok fazla leke varsa ağartıcı içermeyen yağ çöz kullanabilirsiniz yağ çözücüyü sadece lekeli bölgeye uygulayın ve temizleyin bu şekilde, ahşaba zarar gelmeyecektir.

Ahşap Mutfak Tezgahlarında Deterjan Kullanımı

Mutfak tezgahları her zaman nemli bir ortamda bulunur ama ahşap tezgahlar kesinlikle sürekli temizlik gerektirir, tezgah sürekli nemli ortamda bulundurulursa tezgahın yapısında kaymalar olabilir ve bakım zamanı çok erken gelir, bu riski azaltmak için tezgahın nemli bölümleri bekletilmeden kuru bir bez ile kurulanmalıdır, temizlenirken ahşap temizleyiciler kullanılmalı be nemli bez ile temizlenmelidir, temizliğin ardından tekrar iyice ahşap tezgahın güzelce kuru bir bez ile kurutulması bakımın ömrünü uzatacaktır.

Ahşap tezgahların temizliği için kimyasallar ahşabın dokusuna zarar vererek ahşabın bakım süresini ve ömrünü kısaltarak ahşabın sağlığı için çok iyi değildir, mutfak tezgahını temizlerken doğal hazırlanmış deterjanlar, sirkeli su ya da karbonatlı su, ev yapımı sabunlar tercih edilerek, bu malzemelerle nemlendirilmiş bir bez hijyen bakımından temiz bir tezgah için yeterli olacaktır.

Ahşap Mutfak Tezgahındaki Yanık ve Çizikler İçin Nasıl Bakım Yapılır

Ahşap mutfak tezgahındaki yanık ve çizikler için bakım korkulacak bir sorun değil, bir çok mutfak tezgahı üstüne konulan ya da düşen mutfak malzemeleri yüzünden çizilebilir veya tezgaha konan sıcak bir tencere yanık izi bırakabilir, bu gibi durumlarda yapmanız gereken genel bakımda kullandığınız malzemelerle aynı şekilde hasarlı bölgeyi hafifçe zımparalamak ve zımpara tozunu temizledikten sonra yumuşak süngerle tekrar yağlamak, bakımı yapılan tezgah kuruduğu zaman, hasar gören bölgesinde hiçbir zararın kalmadığını göreceksiniz.