Ziya Toygan: Satıştan sonra da ulaşabileceğiniz emlakçılarla çalışın

Ziya Toygan’la 101evler.com için keyifli bir şöyleşi gerçekleştirdik…

101evler.com:  Sizi biraz tanıyabilir miyiz? Emlak Extra nasıl doğdu?

Merhaba, 1984 Girne doğumluyum, DAÜ İşletme ve Ekonomi fakültesi , İşletme bölümü mezunuyum. Emlakçılık kariyerimden önce farklı işlerde çalışarak satış / işletme alanlarında tecrübe kazandım. 2010 yılı itibarı ile de emlakçılığa yani Gayrimenkul Satış işine giriş yaptım. İlk deneyimim   Boray Emlak’ta başladı ve bu alandaki çalışmalarım orada 3 yıl devam etti,  daha sonra 2013 yılı başında  yeterli tecrübeye edindiğime düşünerek ve genç bir yatırımcı olarak kendime güvenerek Emlak Extra’yı kurdum.

101evler.com: Emlak Extra’nın vizyonu nedir?

Emlak Extra olarak vizyonumuz, ülkemizde gelişmeye ve yenilenmeye açık olan inşaat & emlak sektöründe, hizmete girdiğimiz ilk günkü gibi, yine kendini geliştirmeye ve büyümeye yönelik çalışmalarımızı sürdürmektir.

Uzun vadeli yapılanan plan ve hedeflerimizde, piyasada ilk akla gelen, temiz bir imaj ile tercih edilen lider Emlak Ofisi olabilmektir. Bugün emlak piyasasında maalesef emlak danışmanlığı alternatif bir iş gibi görülüyor ve kısa süreli bu işte şansını deneyen veya açılan/kapanan acenteler sebebi ile aslında çok ciddiye alınması gereken bir meslekken, tam ters algılanmasına sebep oluyor. Biz acentemizi kurarken en önemli hedeflerimizden biri de piyasada kalıcı olmaktı, o yüzden sıfırdan başlayan yolculuğumuzda emin adımlarla “5.yılımıza” girmenin de gururunu yaşıyoruz.

101evler.com : Kıbrıs’ta Emlak danışmanlığının olumlu / olumsuz yanları nelerdir ?

Öncelikle işimiz birebir insan ilişkisine dayalı ve çok sosyal / hareketli bir iştir. Devamlı enerjisi yüksek, pozitif olmanın en önemli noktalardan biri olduğunu düşünüyorum, diğer önemli nokta ise kesinlikle müşterilerle ‘güven ilişkisi’ kurabilmektir. İnsanların belki hayatlarında bir kez verebileceği bu önemli (hem maddi, hem de manevi açıdan) kararı ancak güvenebileceği birisinin yönlendirmesi ile yapabileceğini düşünüyorum. O yüzden de iş tatmini çok yüksek bir meslek; müşterilerimizin ev sahibi olmasına yardımcı olmak, mutlu olduğunu görmek paha biçilemez bir duygu.

Zor yanları tabii ki var çünkü bahsettiğim gibi zor bir karar olmasından ötürü bir müşterinin gezip ev beğenmesi, karar verip  işlemlerin tamamlanması bazen aylar alabiliyor. O yüzden sabırlı olmak ve iş takibi çok önemli, ama piyasada hem emlakçı sayısının durmadan artması hem de yasal olmayan emlakçıların çokluğu işimizi daha da zorlaştırıyor. Şöyle ki; yanlış yönlendirilip eksik ve hatalı bilgilerle müşterilerin hem zamanı çalınıyor, hem de yanlış yatırıma yönlendirilen kişi de piyasaya, yani emlakçılara olan güvenini kaybediyor..

Bence emlakçılığın önündeki en büyük engellerden biri de koçanları farklı farklı kategorilere ayırarak akıl karışıklığına sebebiyet vermektir.

Kısacası ev almak veya yatırım yapmak isteyen müşterilere tavsiyemiz lütfen ayaklı emlakçılara güvenmeyiniz  daha doğrusu satış sonrasında da ulaşabileceğiniz emlakçılarla çalışınız. Örneğin biz Kıbrıs Türk Emlakçılar Birliği üyesi olarak birliğimizin bize şart koştuğu ‘mesleki sorumluluk sigortası’ sahibiyiz, yani bu bizden ev alan müşterilerin mağdur olması veya zarara uğraması durumunda müşterilerimizi  200,000 euro’ya kadar koruma kapsamına alan bir sigortadır.

101evler.com: Şu anki piyasada genel müşteri profili nedir?

Şu an Girne piyasasında giderek artan özellikle yatırım amaçlı daire alan birçoğu Türkiye’den ve de yerli müşterinin olduğunu söyleyebilirim.

Girne’nin devamlı nüfus artışı, bir taraftan yeni üniversiteler ve yeni hotel yatırımlarının hızlanarak devam etmesi, inşaat firmaları ve müteahhitlerin art arda yeni projelere adım atması için cesaretlendirirken, diğer taraftan da artan taleple beraber dairelerin çok kolay kiralanması ve ayrıca emlağın amortisman süresinin Türkiye’ye göre çok daha hızlı olması yatırımcıları Kıbrıs’ta yatırım yapmaya teşvik ediyor. 

101evler.com: Peki yatırımcıların Kıbrıs’a yönelmesinin sebebi nedir?

Biraz önce de bahsettiğim gibi Türkiye’ye nazaran emlak fiyatlarının daha uygun olması artı olarak da kira getirisinin yüksek olması… Tabii döviz gelir olması da ayrı bir avantaj. Diğer önemli etkenler ise özellikle İstanbul / Ankara gibi kalabalık şehirlerden gelen kişilerin buradaki hayatı daha sakin, daha güvenli ve yaşanabilir bulmasıdır. Bu sön dönemlerde de Türkiye’den bir çok ünlü sanatçı, oyuncu ve TV yıldızının da ülkemizi yatırım için tercih etmiş olması ve Kıbrıs’taki yatırımlarında Emlak Extra’yı tercih etmesi de bizim için ayrı bir gurur kaynağıdır.

101evler.com: 2017 yılı nasıl geçti, dövizin hareketli olması piyasayı etkiledi mi?

Dövizin yükselmesi tabii ki piyasayı etkiliyor çünkü en önemli sebebi genelde herkesin TL geliri olması, o yüzden de bankadan yine TL borçlanmayı tercih etmesinden ötürü fiyatların da sterlin olması bankadan borçlanacak miktarda otomatik yükselmeye sebep oldu. Fakat yıl boyunca genel işlerde düşüş yoktu hatta Türkiye’den Kıbrıs’a yatırım yapan müşterilerin sayısı devamlı olarak artış göstermekte. Girne piyasasında da ev / arsa fiyatlarının yükselme trendinde olması müşterilerin gözünü korkutsada aslında düşünülmesi gereken nokta; ev alacak olan veya yatırım yapacak olan ailelerin beklemeye geçmesi onlar için daha büyük bir zarar olacağıdır. Çünkü dövizin yükselişi mutlaka yavaşlasa da emlak fiyatları devamlı yükselmeye devam edecektir. Yani aslında ev almadıkça ve bekledikçe zarar edeceklerini görebiliyoruz. Zaten Kıbrıs’ta en hızlı fiyat ve kira artışı da yine Girne bölgesindedir, bunun direk sebebi de arz / talebin yüksek olmasıdır tabii ki.