Nurel: Residence binalar çok gözde

NUREL Construction inşaat sektöründe birçok başarılara imza atıyor. Son dönemlerde yaptığı binalarla farklılık yaratan Nurel Construction, residence binalar yaparak, 5 yıldızlı otel kalitesinde turizme hizmet veriyor. Turizm alanında birçok yeniliklere imza atmaya da başlayan Nurel, özellikle Girne’nin çehresini değişirecek farklı mimarideki binaları ile dikkat çekiyor. Redif Nurel 101evler.com’e konuşarak, projelerini anlattı.

10 bin sterlin ile başlayan iş dünyası

101evler.com: Nurel Construction nasıl doğdu?

NUREL: Nurel, mimarlık ofisi olarak başladı. Askerden çıktığım zaman önce kendime bir ofis kiraladım. Varlıklı bir ailenin çocuğu değildim. Risk alarak iş hayatıma başladım ve önceleri proje çizerek ilerledim. Sektöre 2004 yılında girdim. Piyasada kendime bir yer edinmek ve çizdiğim projeleri kendim hayata geçirmek için inşaat sektörüne girmek istiyordum. O dönemde bana yardım eden bir arkadaşım vardı Sonay Akgüney. Mimarlık projelerinde bana yardım ediyordu ve birlikte iş yapıyorduk. Babası sürekli bizim ofise gidip gelirdi. Ben sürekli “Keşke, on bin sterlin param olsa diyordum”. Bir gün, Sonay’ın babası Haşim Abi bana, bu on bin sterlini ne yapacağımı sordu. Ben de apartman yapacağımı söylediğim zaman bana güldü. Ancak ona projemi anlatınca Haşim Abi bize güvendi ve bu parayı verdi. Daha sonra bir arsa bulduk ve kat karşılığı bu arsayı almaya çalıştık. Ancak, o dönem yaşımız çok genç olduğu ve deneyimsiz olduğumuz için sahiplerini ikna etmemiz biraz zor oldu. O dönemki kayınpederim eski müteahhitlerdendi ve o gün orda bulunması ve bize destek atmasından dolayı, arsalarına karşılık 2 adet 2+1 daire teklif edince arsa sahiplerini ikna ettik. İlk apartmanımızı bu şartlarda yaptık. Böylece, “Nurel 1” Apartmanı olarak bu piyasaya adım atmış olduk. Bu bina Girne’nin içerisinde halen daha 13-14 yıldır, bakımlı bir bina olarak duruyor. Yaptığımız tüm binaları gururla müşterilerimize gösteriyoruz. O günden bu güne Girne içerisinde 20 civarında apartman yaptık. Yap-sat projelerimizden hem müşterilerimiz memnun, hem de geçen süre içerisinde etrafta yapılan binaları gördükçe, kendimizle gurur duyuyoruz. Çünkü biz, kaliteden ödün vermiyoruz.

Mal varlığımızı çoğaltarak büyüdük

101evler.com:  Daha sonra nasıl büyümeye başladınız?

NUREL: İkinci aşamada, Alsancak’ta 3 blok apartman, Girne’de 2 blok apartman başladık ortak alarak. 2007 yılında ortağımla yollarımızı ayırdık. O dönem bizim için bir dönüm noktasıydı. Çünkü mal varlığımız vardı ve hiç borcumuz yoktu. Ortağımız ile ayrılınca ofisi satın almak durumunda kaldım ve ilk kez borçla tanıştık. 2010 yılına kadar bu nedenle durakladık. Büyük firmalara taşeronluk yapıyorduk. O günden bu güne her apartmandan 1 veya 2 daire ayırarak mal varlığı yapmaya çalıştık. Çünkü, mal varlığınız olduğu zaman bankalar size daha çok güvenir, her geçen günde mal varlığı değer kazanır daha güçlü olursunuz. Nurel Aquamarine Residence projemize kadar bu şekilde mal varlığımızı güçlendirdik, inşaat kapasitemizi artırdık. Bu proje, bizim çapımızdaki bir şirket için büyük bir proje idi.

Nurel Aquamarine Residence prestij binamız

101evler.com:  Bu projeye girmeye nasıl karar verdiniz?

NUREL: Girne’de 10 katlı bina yapımı için izin çıktıktan sonra, birtakım projeler başladı. O projelerden birisi de Mehmet Eminoğlu’nun Magic Residence projesi idi ve o projenin inşaatını da biz yaptık. Onu yaparken bize Aquamarine Residence’ın yeri teklif edildi. Şirketimizin artık bir level daha atlamasının zamanı gelmişti. Buraya, gerçekten adada olmayan, değişik mimari tarzda bir bina yaparsak çok güzel olacağına inandık. Bu projeyi, biraz zorlansak da, anlımızın akı ile tamamladık. Zorlanmamızdaki en büyük sebeplerden biri, projemizin 3 boyutlu fotoğrafını çıkarıp dağıttığımız zaman çevrede bizim bu projenin altından kalkamayacağımız yönündeki söylemlerdi. Bu söylemler bizim müşteri potansiyelimizi düşürdü ve ilk başlarda satış yapamadık. Bu projede şu anda 850 metre karelik 5 katlı bir ofis binamız var. Binaya yakışır muhteşem bir açılış yaptık ve bu açılışa katılanlar bundan çok etkilendi. Binamız bittikten sonra Nurel, gerçekten çok büyük bir adımla ileriye doğru hızla koşmaya devam ediyor. Şu anda elimizde yaklaşık 200 dairenin üzerinde satışta olan projemiz var. Bunların bir kısmını satmıyoruz. Hem kira amaçlı kullanmak için, hem de Girne içerisindeki dengesiz fiyatlar, arazi ücretlerinin yükselmesi ve daire fiyatlarının da bununla doğru orantılı olarak yükseleceği düşüncesidir. Bu inşaatlarımızda belli bir noktaya geldikten sonra satışa çıkmayı düşünüyoruz. Kendi adıma söyleyebilirim ki, çalışmalarımız çok iyi bir noktada devam ediyor.

Kendimizi kanıtladık

101evler.com: Bize Nurel Aquamarine Residence hakkında biraz bilgi verir misiniz?

NUREL: Burası, şu anda lüks residence olarak otel işletmeciliği gibi Girne’mize ve ülkemize yeni bir dal olması amacıyla, 5 yıldızlı otel konforunda döşenmiştir. Hatta, mal sahiplerinden daireleri kiraladık ve yaklaşık 15 -17 daireyi haftalık, ayılık, günlük olarak kiralamaktayız. Şu anda satılık dairemiz yoktur. Bu kadar zorluktan geçip de inşaatı tamamlamak bize nasip oldu. Kendimizi de sınamış olduk. Biz zaten her zaman, birinci binamızdan bugüne kadar, hem kaldırabileceğimiz kadar risk alarak, hem de mantıklı hareket ederek bugünlere geldik. Nurel İnşaat’ın gittikçe büyümesi de kaçınılmaz olacaktır. Çünkü, hem ben, hem de eşim Sevilya, ikimiz de genciz ve daha çok işler yapacağız.

Girne kötü durumda

101evler.com: Girne’nin durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

NUREL: Girne’nin bugünkü durumu bizi mutsuz etmektedir. Çünkü şu anda bir tarafta 10 katlı, yanında 7 katlı, 5 katlı, 3 katlı binaların olduğu, alt yapısı yetersiz olan, yeşilin yok olduğu bir Girne ile karşı karşıyayız. Bu da, bizi mutsuz etmektedir. Yatırımlarımızı bundan dolayı Alsancak’a doğru kaydırıyoruz. Ama Girne’nin durumu bizi çok üzmektedir. Ciddi bir imar planı ile bu durumun düzeltilmesi gerekiyor. Aksi halde, burada yaşanması imkansız olacak. Buraya ne kadar güzel bina yaparsanız yapın, müşteri bulamayacaksınız. Dolayısıyla, imar planın yapılacağı, yeşilin olacağı bir Girne’de yaşamak mümkün olacak.

Turizme yönelik yatırım

101EVLER: Yeni projeleriniz nelerdir?

NUREL:  Girne merkezde Nurel Shark projemiz var. Ancak orada satış düşünmüyoruz. Orada 45 daire ve 5 dükkan olacak. İnşallah, bunu da en kısa zamanda bitirip, 5 yıldızlı otel konforunda piyasaya sunacağız. Gidip gördüğümüz yerlerde fark ettik ki, insanlar artık 5 yıldızlı otellerde pek kalmak istemiyor. Ailesi ile geldiği zaman residence tarzı bir yerde kalıp, kendi yemeğini pişireceği bir yeri tercih ediyor. Özellikle şehir merkezlerinde bu tip binaların var olduğunu ve ciddi talep gördüğünü biliyoruz dünyada. Biz de, o nedenle bu konsepte uygun birşeyler yapmak istedik. Tüm projelerimize bakarsanız, mutlaka hepsinde bir farklılık yarattığımızı göreceksiniz. Mimar olmam dolayısıyla, farklı konseptlerle binalar yapmak bana keyif verir. Bu yeni binamız içerisinde havuz, sauna, hamam, restoran olacak. Bu projemizden Turizm Bakanlığı’na bahsettiğimiz zaman çok ilgilerini çekti ve “ Bu turizm için yeni bir konsepttir” dediler. Bunun için de yeni bir isim vereceklerini söylediler. Bu bina ile yeni bir sektöre de kaymış olacağız. Bunun yanında kiralık arabalarımız var. Bir de inek çiftliği aldık. Farklı sektörlere yatırım yapma arzusundayız. Yatırımlarımızı farklı sektörlere yapıyoruz çünkü, bu ülkede her an ne olacağı belli değil. Bu ülkede turizm alanında yapılacak çok şey olduğuna inanıyoruz ve ülkemizin geleceği için de yatırımlarımızı sürdüreceğiz. Ben, hedefleri olan ve ülkesini seven bir insanım. Ben ayrıca Spor Kulübü Başkanıyım. Gençlerimizin futbolda önünü açmak için çalışıyoruz. Gençlerimizi her alanda desteklemeye çalışıyoruz, iş insanlarımızı da sivil toplumu desteklerken görmek istiyoruz. Gençlerimizi kötü alışkanlıklardan uzaklaştırmak için spora yönlendirmeliyiz ve alt yapı çalışmalarının yapılmasına el vermeliyiz. Nurel, henüz 14-15 yaşında bir şirket, müşterilerimize bizi destekledikleri için çok teşekkür ediyoruz.Son olarak söylemek isterim ki, inşaat firmaları olarak çoğu zaman yurt dışında düzenlenen Fuarlarda yalnız kalıyoruz. Hükümetten kimseyi yanımızda bulamıyoruz, bu konuda bize destek verip yanımızda olmalarını talep ediyoruz. Bizler, her alanda çalışmaya devam edeceğiz.